Recepty pre deti

Základom stravovania u našich ratolestí by mala byť pestrá, zdravá a chutná strava. Je dôležité venovať dostatok času ak začínate s príkrmami. Je skvelé ak vidí dieťa aj ostatných členov rodiny sedieť za stolom a naučilo sa tak pravidlám kultúrneho stolovania.
Síce toto by bolo ideálne ale v mojom prípade to zatiaľ nie je možné. Papáme s hračkami, všelijako sa pri jedle musíme zabávať,...
Napíšte do komentárov ako ste Vy začali s príkrmami, ako sa darí Vám pri papaní, prípadne aké finty používate. Taktiež sa môžete podeliť o recepty. Budem zato veľmi vďačná.

Prejdime už k samotným receptom. Pri každom recepte bude napísané od koľkého mesiaca sa príkrm odporúča. Verím, že si minimálne pár receptov vyberiete, vyskúšate a Vášmu drobcovi zachutia. Poďme nato :)


DESIATA/OLOVRANT


Ovocná ryža - od 6. mesiaca

  • 3 PL ryže
  • 6 PL dojčenskej vody
  • 4 PL materského/dojčenského mlieka
  • 1/2 hrušky
Ryžu preberieme, umyjeme a uvaríme v dojčenskej vode domäkka. Necháme cca 1/2 hodinu vychladnúť, ak zostane prebytočná voda, zlejeme ju, pridáme materské alebo dojčenské mlieko. Hrušku nastrúhame na umelohmotnom strúhadle, krátko podusíme v troške dojčenskej vody a všetko spolu premiešame.


Krupicová kaša s ovocím - od 6. mesiaca


  • 20 g detskej krupice
  • 200 ml materského/dojčenského mlieka
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • 1 broskyňa
Mlieko dáme variť a za stáleho miešania pozvoľna pridávame detskú krupicu. Na záver do vychladnutej kaše pridáme 2-3 kvapky olivového oleja a ozdobíme nadrobno nakrájanou broskyňou.


Puding z dojčenského mlieka - od 10. mesiaca

  • 2 plné PL vanilkového pudingu
  • 2 dl dojčenskej vody
  • cca. 6-7 odmeriek dojčenského mlieka (podľa návod dojčenského mlieka, ktoré používate
  • 1 marhuľa
V studenej vode metličkou rozmiešame dojčenské mlieko v prášku s pudingom a varíme 2 minúty. Do hotového pudingu vmiešame umytú a nakrájanú marhuľu (môže byť aj iné ovocie) a podávame vychladené.


Kalerábovo-mrkvová nátierka - od 1. roka

  • 1/2 kalerábu
  • 1 menšia mrkva
  • 1 PL masla
  • štipka petržlenovej vňate
  • 1 ČL bieleho jogurtu
  • 10 g strúhaného tvrdého syra na posypanie
Kaleráb s mrkvou umyjeme a v pare uvaríme domäkka. Potom zeleninu roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme, pridáme maslo s jogurtom a dôkladne vymiešame. Natrieme na čerstvé pečivo, dochutíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným tvrdým syrom.


Jahodový tvaroh - od 1. roka
  • 2 PL plnotučného jemného tvarohu
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • čerstvé alebo mrazené jahody
  • dojčenské sušienky
  • štipka mletej škorice
Tvaroh spolu s bielym jogurtom a nadrobno nakrájanými (rozmrazenými) jahodami vyšľaháme v mixéri na hustú kašu, posypeme rozdrvenými dojčenskými piškótami a štipkou mletej škorice.


Malinová pena - od 1,5 roka
  • hrsť malín
  • 3-4 polievkové lyžice bieleho jogurtu
  • štipka mletej škorice
Maliny roztlačíme vidličkou, vmiešame do bieleho jogurtu a vyšľaháme na penu. Na záver ozdobíme a dochutíme štipkou mletej škorice.



OBED/VEČERA


Tekvicová kaša - od 6. mesiaca
  • kúsok Hokkaido tekvice
  • 250 ml dojčenskej vody
  • 1 zemiak
  • štipka petržlenovej vňate
  • 1 uvarený vaječný žĺtok
  • 1 PL materského/dojčenského mlieka
  • 2-3 kvapky olivového oleja
Očistenú a na malé kúsky nakrájanú Hokkaido tekvicu uvaríme spolu so zemiakom domäkka, rozmixujeme ponorným mixérom. Po odstavení pridáme materské alebo dojčenské mlieko, posypeme rozmrveným vaječným žĺtkom, pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.


Cestoviny s kuracím mäsom - od 6. mesiaca
  • hrsť bezvaječných cestovín
  • 20 g kuracích pŕs bez kože
  • 1 mrkva
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • dojčenská voda
Kuracie prsia uvaríme v pare, bezvaječné cestoviny s mrkvou nastrúhanou najemno uvaríme v dojčenskej vode. Vodu zlejeme, primiešame nadrobno nakrájané kuracie prsia a pokvapkáme olivovým olejom.


Karfiolová polievka so žĺtkom - od 6. mesiaca
  • 50 g mrkvy
  • 20 g petržlenu
  • 1 zemiak
  • 3 ružičky karfiolu
  • 1 uvarený žĺtok
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • dojčenská voda
  • petržlenová vňať
Očistenú mrkvu, petržlen a zemiak nastrúhame na rezance. Pridáme ružičky karfiolu, zalejeme vodou a podusíme. Potom pridáme uvarený vaječný žĺtok, premiešame a prikryté dusíme ešte cca 10 minút. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.


Tekvica so žĺtkom - od 6. mesiaca
  • olivový olej
  • 2 hrste nahrubo postrúhanej tekvice (alebo cukiny)
  • 1 vaječný žĺtok
Olúpanú tekvicu nastrúhame nahrubo a udusíme na olivovom oleji. Vodou nepodlievame, tekvica si pustí vlastnú šťavu. Keď je mäkká, pridáme jeden vaječný žĺtok a na ohni miešame, pokým sa žĺtok neuvarí (min. 10 minút). Podávame ochutené nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.


Cuketová polievka - od 6. mesiaca
  • 1 menšia cuketa
  • 100 ml dojčenskej vody
  • 1 menší zemiak
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • 5-6 PL materského/dojčenského mlieka
  • štipka petržlenovej vňate
Cuketu dôkladne umyjeme, najemno postrúhame, zemiak zbavený šupky pokrájame na malé kúsky a v dojčenskej vode podusíme. Keď je cuketa so zemiakom uvarená domäkka všetko spolu rozmixujeme, pridáme materské alebo dojčenské mlieko, 2-3 kvapky olivového oleja a dochutíme štipkou petržlenovej vňate.


Morčacie prsia na mrkve a kalerábe - od 6. mesiaca
  • 50 g morčacieho mäsa
  • 1/2 kalerábu
  • 1/2 mrkvy
  • 200 ml dojčenskej vody
  • ryža
Morčacie mäso nakrájame na kocky, podlejeme trochou dojčenskej vody a chvíľu podusíme. Kaleráb a mrkvu nastúhame na rezance pridáme k mäsu, podusíme. V prípade potreby podlejeme ďalšou vodou. Podávame roztlačené s ryžou.


Teľacie rizoto - od 6. mesiaca
  • 30 g teľacieho mäsa
  • hrsť čerstvých špenátových listov
  • hrsť ryže
  • 200 ml dojčenskej vody
  • 2 PL materského/dojčenského mlieka
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • štipka petržlenovej vňate
Teľacie mäso uvaríme v dojčenskej vode domäkka, pridáme umytú ryžu a hrsť špenátových listov. Po uvarení všetko spolu zmixujeme a pred podávaním ochutíme materským/dojčenským mliekom, 2-3 kvapkami olivového oleja a štipkou petržlenovej vňate.


Zeleninovo-mäsový príkrm - od 6. mesiaca
  • 20 g kuracích pŕs bez kože
  • 1 ružička karfiolu
  • 1 ružička brokolice
  • 1 menšia mrkva
  • 1 zemiak 
  • 150 ml dojčenskej vody
  • štipka petržlenovej vňate
  • 2-3 kvapky olivového oleja
Kuracie prsia varíme v dojčenskej vody, pokým mäso nie je mäkké, potom pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú zeleninu. Po uvarení mäso so zeleninou roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme, pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme petržlenovou vňaťou a podávame. 


Zeleninová polievka - od 6. mesiaca
  • 1 mrkva
  • 1 zemiak
  • 1 petržlen
  • 2 ružičky brokolice
  • hrsť bezvaječných cestovín
  • dojčenská voda
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • štipka mletej rasce
  • 1 uvarený vaječný žĺtok
  • petržlenová vňať
Očistenú mrkvu, petržlen a zemiak nakrájame. Pridáme 2 ružičky brokolice, štipku mletej rasce a zeleninu domäkka uvaríme. Krátko pred dovarením pridáme bezvaječné cestoviny, vidličkou roztlačíme na kašu, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme uvareným vaječným žĺtkom a dochutíme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.


Ryžovo-mäsová polievka - od 6. mesiaca

  • 1 šálka čerstvého zeleninového vývaru
  • 50 g teľacieho mäsa
  • 2 PL ryže
  • 1/2 zemiaku
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • štipka petržlenovej vňate
Mäso s umytou ryžou dáme variť do zeleninového vývaru a pridáme na kocky pokrájaný zemiak. Varíme domäkka pod pokrievkou. Po uvarení roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme, vmiešame olivový olej a dochutíme petržlenovou vňaťou.


Hokkaido kaša - od 6. mesiaca
  • kúsok Hokkaido tekvice
  • 1/2 cukety
  • 1 mrkva
  • hrsť ovsených vločiek
  • materské/dojčenské mlieko
Hokkaido tekvicu ošúpeme, pokrájame na malé kúsky, mrkvu nastrúhame na jemné rezance, cuketu nakrájame na drobné kúsky, pridáme ovsené vločky a spolu uvaríme domäkka. Rozmixujeme a úplne nakoniec pridáme materské alebo dojčenské mlieko.


Mrkvová kaša s karfiolom - od 6. mesiaca
  • 2 mrkvy
  • 1 zemiak
  • 2-3 ružičky karfiolu
  • kúsok petržlenu
  • dojčenská voda
  • 1 uvarený vaječný žĺtok
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • štipka mletej rasce a petržlenovej vňate
Do vriacej vody dáme variť očistenú, nakrájanú mrkvu spolu s petržlenom, zemiakom, karfiolom, pridáme štipku mletej rasce a uvaríme domäkka. Odstavíme, posypeme uvareným a rozmrveným vaječným žĺtkom so štipkou petržlenovej vňate a ochutíme 2-3 kvapkami olivového oleja. Podľa potreby roztlačíme vidličkou. 


Zemiakovo-tekvicové pyré - od 6. mesiaca
  • kúsok maslovej tekvice
  • 1 zemiak
  • cca 150 ml dojčenskej vody
  • 2-3 PL materského/dojčenského mlieka
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • štipka petržlenovej vňate
Zemiak a maslovú tekvicu ošúpeme, nakrájame nadrobno a v dojčenskej vode uvaríme domäkka. Vidličkou roztlačíme, pridáme 2-3 PL materského alebo dojčenského mlieka, 2-3 kvapky olivového oleja, premiešame a dochutíme štipkou petržlenovej vňate.


Zapekané zemiaky s cuketou - od 10. mesiaca
  • 1 menšia cuketka
  • 1-2 zemiaky
  • petržlenová vňať
  • štipka mletej rasce
  • kúsok tvrdého syrahrsť ovsených vločiek
  • 4-5 kvapiek olivového oleja
Cuketu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky taktiež nakrájame a cca 10 minút povaríme, potom scedíme. Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom, vysypeme ovsenými vločkami, na ktoré poukladáme predvarené zemiaky a nakrájanú cuketu. Zapečieme a tesne pred dopečením posypeme nastrúhaným syrom a petržlenovou vňaťou. 


Karfiolová omáčka s vaječným žĺtkom - od 10. mesiaca
  • 3-4 ružičky karfiolu
  • 200 ml dojčenskej vody
  • 1 dl materského/dojčenského mlieka
  • 20 g múky
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • 1 PL plnotučného probiotického jogurtu
  • uvarený vaječný žĺtok
  • štipka drvenej rasce
  • štipka petržlenovej vňate
Karfiol očistíme, dobre umyjeme a dáme variť do vriacej vody so štipkou drvenej rasce. Keď je karfiol uvarený domäkka, roztlačíme ho vidličkou alebo rozmixujeme, pridáme zmiešané mlieko, jogurt i múku a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Na záver vmiešame uvarený vaječný žĺtok a ochutíme štipkou petržlenovej vňate.


Teľacia polievka - od 10. mesiaca
  • 1 šálka čerstvého zeleninového vývaru
  • 50 g teľacieho mäsa
  • 1 PL ovsených vločiek
  • 2-3 kvapky olivového oleja
  • štipka petržlenovej vňate
Teľacie mäso dáme variť do zeleninového vývaru a pod pokrievkou uvaríme domäkka. Tesne pred dovarením pridáme 1 PL ovsených vločiek a ešte krátko povaríme. Po uvarení mäso roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme, vmiešame olivový olej a dochutíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.


Hovädzie mäso na zelenine - od 10. mesiaca
  • 50 g hovädzieho zadného
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • kúsok maslovej tekvice
  • hrsť ryže
  • štipka petržlenovej vňate
  • 3-3 kvapky olivového oleja
Vo vode uvaríme mäso, pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen a nakoniec aj maslovú tekvicu. Vmiešame hrsť prepláchnutej ryže a všetko spolu uvaríme domäkka. Pred podávaním mäso nadrobno nakrájame alebo rozmixujeme, zeleninu roztlačíme vidličkou, pridáme olivový olej a ozdobíme petržlenovou vňaťou.


Ryžový nákyp s jablkami a marhuľami - od 1. roka

  • 1/2 šálky ryže
  • dojčenská voda
  • materské/dojčenské mlieko
  • 1 ČL masla
  • 1/2 jablka
  • 2-3 marhule
  • štipka mletej škorice
Ryžu prepláchneme a uvaríme v dojčenskej vode, vodu zlejeme a pridáme materské alebo dojčenské mlieko, 1 ČL masla a dôkladne premiešame. Na záver vmiešame nastrúhané a v troške dojčenskej vody podusené ovocie. Posypeme štipkou mletej škorice.


Morčacie mäso s ryžou natural - od 1. roka
  • 30 g chudého morčacieho mäsa
  • štipka mletej rasce
  • cca 250 ml dojčenskej vody
  • 1/2 hrnčeka pomletej ryže natural
  • 1 mrkva
  • hrsť hrášku
  • 1 PL nastrúhaného tvrdého syra
  • štipka petržlenovej vňate
Morčacie mäso nakrájame na malé kúsky, podlejeme dojčenskou vodou, ochutíme štipkou mletej rasce a domäkka uvaríme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme pomletú natural ryžu a nadrobno nakrájanú zeleninu. Povaríme, v prípade potreby ešte podlejeme dojčenskou vodou. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom. 


Cuketové placky - od 1. roka
  • 1 baby cuketa
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 PL strúhanky
  • 1 vajce
  • trochu petržlenovej vňate
  • 1 PL olivového oleja
Cuketu nastrúhame na umelohmotnom strúhadle najemno, postupne pridávame múku, strúhanku a vajce. Dôkladne premiešame aj s petržlenovou vňaťou. Naberieme na lyžičku, na panvici roztlačíme a z oboch strán opražíme na olivovom oleji. Podávame s vareným zemiakom.


Kuracie prsia so špenátom - od 1. roka
  • kúsok kuracieho mäsa
  • 1 zemiak
  • hrsť špenátových listov
  • pár kvapiek olivového oleja
  • dojčenská voda
  • kúsok tvrdého syra
Čerstvé špenátové listy dobre umyjeme a vo vode pod pokrievkou cca 5 minút podusíme. Kuracie mäso dáme do vody a uvaríme domäkka, pridáme ošúpaný zemiak a spolu povaríme. Špenátové listy spolu s uvareným kuracím mäsom a zemiakom rozmixujeme a pred podávaním pokvapkáme niekoľkými kvapkami olivového oleja, posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a premiešame. 































Komentáre

Obľúbené príspevky