Recepty pre deti
Základom stravovania u našich ratolestí by mala byť pestrá, zdravá a chutná strava. Je dôležité venovať dostatok času ak začínate s príkrmami. Je skvelé ak vidí dieťa aj ostatných členov rodiny sedieť za stolom a naučilo sa tak pravidlám kultúrneho stolovania.
Síce toto by bolo ideálne ale v mojom prípade to zatiaľ nie je možné. Papáme s hračkami, všelijako sa pri jedle musíme zabávať,...
Napíšte do komentárov ako ste Vy začali s príkrmami, ako sa darí Vám pri papaní, prípadne aké finty používate. Taktiež sa môžete podeliť o recepty. Budem zato veľmi vďačná.
Prejdime už k samotným receptom. Pri každom recepte bude napísané od koľkého mesiaca sa príkrm odporúča. Verím, že si minimálne pár receptov vyberiete, vyskúšate a Vášmu drobcovi zachutia. Poďme nato :)
DESIATA/OLOVRANT
Ovocná ryža - od 6. mesiaca
Krupicová kaša s ovocím - od 6. mesiaca
Kalerábovo-mrkvová nátierka - od 1. roka
Síce toto by bolo ideálne ale v mojom prípade to zatiaľ nie je možné. Papáme s hračkami, všelijako sa pri jedle musíme zabávať,...
Napíšte do komentárov ako ste Vy začali s príkrmami, ako sa darí Vám pri papaní, prípadne aké finty používate. Taktiež sa môžete podeliť o recepty. Budem zato veľmi vďačná.
Prejdime už k samotným receptom. Pri každom recepte bude napísané od koľkého mesiaca sa príkrm odporúča. Verím, že si minimálne pár receptov vyberiete, vyskúšate a Vášmu drobcovi zachutia. Poďme nato :)
DESIATA/OLOVRANT
Ovocná ryža - od 6. mesiaca
- 3 PL ryže
- 6 PL dojčenskej vody
- 4 PL materského/dojčenského mlieka
- 1/2 hrušky
Ryžu preberieme, umyjeme a uvaríme v dojčenskej vode domäkka. Necháme cca 1/2 hodinu vychladnúť, ak zostane prebytočná voda, zlejeme ju, pridáme materské alebo dojčenské mlieko. Hrušku nastrúhame na umelohmotnom strúhadle, krátko podusíme v troške dojčenskej vody a všetko spolu premiešame.
Krupicová kaša s ovocím - od 6. mesiaca
- 20 g detskej krupice
- 200 ml materského/dojčenského mlieka
- 2-3 kvapky olivového oleja
- 1 broskyňa
Mlieko dáme variť a za stáleho miešania pozvoľna pridávame detskú krupicu. Na záver do vychladnutej kaše pridáme 2-3 kvapky olivového oleja a ozdobíme nadrobno nakrájanou broskyňou.
Puding z dojčenského mlieka - od 10. mesiaca
- 2 plné PL vanilkového pudingu
- 2 dl dojčenskej vody
- cca. 6-7 odmeriek dojčenského mlieka (podľa návod dojčenského mlieka, ktoré používate
- 1 marhuľa
V studenej vode metličkou rozmiešame dojčenské mlieko v prášku s pudingom a varíme 2 minúty. Do hotového pudingu vmiešame umytú a nakrájanú marhuľu (môže byť aj iné ovocie) a podávame vychladené.
Kalerábovo-mrkvová nátierka - od 1. roka
- 1/2 kalerábu
- 1 menšia mrkva
- 1 PL masla
- štipka petržlenovej vňate
- 1 ČL bieleho jogurtu
- 10 g strúhaného tvrdého syra na posypanie
Kaleráb s mrkvou umyjeme a v pare uvaríme domäkka. Potom zeleninu roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme, pridáme maslo s jogurtom a dôkladne vymiešame. Natrieme na čerstvé pečivo, dochutíme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným tvrdým syrom.
Jahodový tvaroh - od 1. roka
- 2 PL plnotučného jemného tvarohu
- 2 PL bieleho jogurtu
- čerstvé alebo mrazené jahody
- dojčenské sušienky
- štipka mletej škorice
Tvaroh spolu s bielym jogurtom a nadrobno nakrájanými (rozmrazenými) jahodami vyšľaháme v mixéri na hustú kašu, posypeme rozdrvenými dojčenskými piškótami a štipkou mletej škorice.
Malinová pena - od 1,5 roka
- hrsť malín
- 3-4 polievkové lyžice bieleho jogurtu
- štipka mletej škorice
Maliny roztlačíme vidličkou, vmiešame do bieleho jogurtu a vyšľaháme na penu. Na záver ozdobíme a dochutíme štipkou mletej škorice.
OBED/VEČERA
Tekvicová kaša - od 6. mesiaca
- kúsok Hokkaido tekvice
- 250 ml dojčenskej vody
- 1 zemiak
- štipka petržlenovej vňate
- 1 uvarený vaječný žĺtok
- 1 PL materského/dojčenského mlieka
- 2-3 kvapky olivového oleja
Očistenú a na malé kúsky nakrájanú Hokkaido tekvicu uvaríme spolu so zemiakom domäkka, rozmixujeme ponorným mixérom. Po odstavení pridáme materské alebo dojčenské mlieko, posypeme rozmrveným vaječným žĺtkom, pokvapkáme olivovým olejom a dochutíme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Cestoviny s kuracím mäsom - od 6. mesiaca
- hrsť bezvaječných cestovín
- 20 g kuracích pŕs bez kože
- 1 mrkva
- 2-3 kvapky olivového oleja
- dojčenská voda
Kuracie prsia uvaríme v pare, bezvaječné cestoviny s mrkvou nastrúhanou najemno uvaríme v dojčenskej vode. Vodu zlejeme, primiešame nadrobno nakrájané kuracie prsia a pokvapkáme olivovým olejom.
Karfiolová polievka so žĺtkom - od 6. mesiaca
- 50 g mrkvy
- 20 g petržlenu
- 1 zemiak
- 3 ružičky karfiolu
- 1 uvarený žĺtok
- 2-3 kvapky olivového oleja
- dojčenská voda
- petržlenová vňať
Očistenú mrkvu, petržlen a zemiak nastrúhame na rezance. Pridáme ružičky karfiolu, zalejeme vodou a podusíme. Potom pridáme uvarený vaječný žĺtok, premiešame a prikryté dusíme ešte cca 10 minút. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Tekvica so žĺtkom - od 6. mesiaca
- olivový olej
- 2 hrste nahrubo postrúhanej tekvice (alebo cukiny)
- 1 vaječný žĺtok
Olúpanú tekvicu nastrúhame nahrubo a udusíme na olivovom oleji. Vodou nepodlievame, tekvica si pustí vlastnú šťavu. Keď je mäkká, pridáme jeden vaječný žĺtok a na ohni miešame, pokým sa žĺtok neuvarí (min. 10 minút). Podávame ochutené nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Cuketová polievka - od 6. mesiaca
- 1 menšia cuketa
- 100 ml dojčenskej vody
- 1 menší zemiak
- 2-3 kvapky olivového oleja
- 5-6 PL materského/dojčenského mlieka
- štipka petržlenovej vňate
Cuketu dôkladne umyjeme, najemno postrúhame, zemiak zbavený šupky pokrájame na malé kúsky a v dojčenskej vode podusíme. Keď je cuketa so zemiakom uvarená domäkka všetko spolu rozmixujeme, pridáme materské alebo dojčenské mlieko, 2-3 kvapky olivového oleja a dochutíme štipkou petržlenovej vňate.
Morčacie prsia na mrkve a kalerábe - od 6. mesiaca
- 50 g morčacieho mäsa
- 1/2 kalerábu
- 1/2 mrkvy
- 200 ml dojčenskej vody
- ryža
Morčacie mäso nakrájame na kocky, podlejeme trochou dojčenskej vody a chvíľu podusíme. Kaleráb a mrkvu nastúhame na rezance pridáme k mäsu, podusíme. V prípade potreby podlejeme ďalšou vodou. Podávame roztlačené s ryžou.
Teľacie rizoto - od 6. mesiaca
- 30 g teľacieho mäsa
- hrsť čerstvých špenátových listov
- hrsť ryže
- 200 ml dojčenskej vody
- 2 PL materského/dojčenského mlieka
- 2-3 kvapky olivového oleja
- štipka petržlenovej vňate
Teľacie mäso uvaríme v dojčenskej vode domäkka, pridáme umytú ryžu a hrsť špenátových listov. Po uvarení všetko spolu zmixujeme a pred podávaním ochutíme materským/dojčenským mliekom, 2-3 kvapkami olivového oleja a štipkou petržlenovej vňate.
Zeleninovo-mäsový príkrm - od 6. mesiaca
- 20 g kuracích pŕs bez kože
- 1 ružička karfiolu
- 1 ružička brokolice
- 1 menšia mrkva
- 1 zemiak
- 150 ml dojčenskej vody
- štipka petržlenovej vňate
- 2-3 kvapky olivového oleja
Kuracie prsia varíme v dojčenskej vody, pokým mäso nie je mäkké, potom pridáme očistenú a nadrobno nakrájanú zeleninu. Po uvarení mäso so zeleninou roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme, pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme petržlenovou vňaťou a podávame.
Zeleninová polievka - od 6. mesiaca
- 1 mrkva
- 1 zemiak
- 1 petržlen
- 2 ružičky brokolice
- hrsť bezvaječných cestovín
- dojčenská voda
- 2-3 kvapky olivového oleja
- štipka mletej rasce
- 1 uvarený vaječný žĺtok
- petržlenová vňať
Očistenú mrkvu, petržlen a zemiak nakrájame. Pridáme 2 ružičky brokolice, štipku mletej rasce a zeleninu domäkka uvaríme. Krátko pred dovarením pridáme bezvaječné cestoviny, vidličkou roztlačíme na kašu, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme uvareným vaječným žĺtkom a dochutíme najemno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Ryžovo-mäsová polievka - od 6. mesiaca
- 1 šálka čerstvého zeleninového vývaru
- 50 g teľacieho mäsa
- 2 PL ryže
- 1/2 zemiaku
- 2-3 kvapky olivového oleja
- štipka petržlenovej vňate
Mäso s umytou ryžou dáme variť do zeleninového vývaru a pridáme na kocky pokrájaný zemiak. Varíme domäkka pod pokrievkou. Po uvarení roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme, vmiešame olivový olej a dochutíme petržlenovou vňaťou.
Hokkaido kaša - od 6. mesiaca
- kúsok Hokkaido tekvice
- 1/2 cukety
- 1 mrkva
- hrsť ovsených vločiek
- materské/dojčenské mlieko
Hokkaido tekvicu ošúpeme, pokrájame na malé kúsky, mrkvu nastrúhame na jemné rezance, cuketu nakrájame na drobné kúsky, pridáme ovsené vločky a spolu uvaríme domäkka. Rozmixujeme a úplne nakoniec pridáme materské alebo dojčenské mlieko.
Mrkvová kaša s karfiolom - od 6. mesiaca
- 2 mrkvy
- 1 zemiak
- 2-3 ružičky karfiolu
- kúsok petržlenu
- dojčenská voda
- 1 uvarený vaječný žĺtok
- 2-3 kvapky olivového oleja
- štipka mletej rasce a petržlenovej vňate
Do vriacej vody dáme variť očistenú, nakrájanú mrkvu spolu s petržlenom, zemiakom, karfiolom, pridáme štipku mletej rasce a uvaríme domäkka. Odstavíme, posypeme uvareným a rozmrveným vaječným žĺtkom so štipkou petržlenovej vňate a ochutíme 2-3 kvapkami olivového oleja. Podľa potreby roztlačíme vidličkou.
Zemiakovo-tekvicové pyré - od 6. mesiaca
- kúsok maslovej tekvice
- 1 zemiak
- cca 150 ml dojčenskej vody
- 2-3 PL materského/dojčenského mlieka
- 2-3 kvapky olivového oleja
- štipka petržlenovej vňate
Zemiak a maslovú tekvicu ošúpeme, nakrájame nadrobno a v dojčenskej vode uvaríme domäkka. Vidličkou roztlačíme, pridáme 2-3 PL materského alebo dojčenského mlieka, 2-3 kvapky olivového oleja, premiešame a dochutíme štipkou petržlenovej vňate.
Zapekané zemiaky s cuketou - od 10. mesiaca
- 1 menšia cuketka
- 1-2 zemiaky
- petržlenová vňať
- štipka mletej rasce
- kúsok tvrdého syrahrsť ovsených vločiek
- 4-5 kvapiek olivového oleja
Cuketu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky taktiež nakrájame a cca 10 minút povaríme, potom scedíme. Zapekaciu misu potrieme olivovým olejom, vysypeme ovsenými vločkami, na ktoré poukladáme predvarené zemiaky a nakrájanú cuketu. Zapečieme a tesne pred dopečením posypeme nastrúhaným syrom a petržlenovou vňaťou.
Karfiolová omáčka s vaječným žĺtkom - od 10. mesiaca
- 3-4 ružičky karfiolu
- 200 ml dojčenskej vody
- 1 dl materského/dojčenského mlieka
- 20 g múky
- 2-3 kvapky olivového oleja
- 1 PL plnotučného probiotického jogurtu
- uvarený vaječný žĺtok
- štipka drvenej rasce
- štipka petržlenovej vňate
Karfiol očistíme, dobre umyjeme a dáme variť do vriacej vody so štipkou drvenej rasce. Keď je karfiol uvarený domäkka, roztlačíme ho vidličkou alebo rozmixujeme, pridáme zmiešané mlieko, jogurt i múku a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia. Na záver vmiešame uvarený vaječný žĺtok a ochutíme štipkou petržlenovej vňate.
Teľacia polievka - od 10. mesiaca
- 1 šálka čerstvého zeleninového vývaru
- 50 g teľacieho mäsa
- 1 PL ovsených vločiek
- 2-3 kvapky olivového oleja
- štipka petržlenovej vňate
Teľacie mäso dáme variť do zeleninového vývaru a pod pokrievkou uvaríme domäkka. Tesne pred dovarením pridáme 1 PL ovsených vločiek a ešte krátko povaríme. Po uvarení mäso roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme, vmiešame olivový olej a dochutíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Hovädzie mäso na zelenine - od 10. mesiaca
- 50 g hovädzieho zadného
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- kúsok maslovej tekvice
- hrsť ryže
- štipka petržlenovej vňate
- 3-3 kvapky olivového oleja
Vo vode uvaríme mäso, pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen a nakoniec aj maslovú tekvicu. Vmiešame hrsť prepláchnutej ryže a všetko spolu uvaríme domäkka. Pred podávaním mäso nadrobno nakrájame alebo rozmixujeme, zeleninu roztlačíme vidličkou, pridáme olivový olej a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Ryžový nákyp s jablkami a marhuľami - od 1. roka
Ryžový nákyp s jablkami a marhuľami - od 1. roka
- 1/2 šálky ryže
- dojčenská voda
- materské/dojčenské mlieko
- 1 ČL masla
- 1/2 jablka
- 2-3 marhule
- štipka mletej škorice
Ryžu prepláchneme a uvaríme v dojčenskej vode, vodu zlejeme a pridáme materské alebo dojčenské mlieko, 1 ČL masla a dôkladne premiešame. Na záver vmiešame nastrúhané a v troške dojčenskej vody podusené ovocie. Posypeme štipkou mletej škorice.
Morčacie mäso s ryžou natural - od 1. roka
- 30 g chudého morčacieho mäsa
- štipka mletej rasce
- cca 250 ml dojčenskej vody
- 1/2 hrnčeka pomletej ryže natural
- 1 mrkva
- hrsť hrášku
- 1 PL nastrúhaného tvrdého syra
- štipka petržlenovej vňate
Morčacie mäso nakrájame na malé kúsky, podlejeme dojčenskou vodou, ochutíme štipkou mletej rasce a domäkka uvaríme. Keď je mäso takmer uvarené, pridáme pomletú natural ryžu a nadrobno nakrájanú zeleninu. Povaríme, v prípade potreby ešte podlejeme dojčenskou vodou. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom.
Cuketové placky - od 1. roka
- 1 baby cuketa
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL strúhanky
- 1 vajce
- trochu petržlenovej vňate
- 1 PL olivového oleja
Cuketu nastrúhame na umelohmotnom strúhadle najemno, postupne pridávame múku, strúhanku a vajce. Dôkladne premiešame aj s petržlenovou vňaťou. Naberieme na lyžičku, na panvici roztlačíme a z oboch strán opražíme na olivovom oleji. Podávame s vareným zemiakom.
Kuracie prsia so špenátom - od 1. roka
- kúsok kuracieho mäsa
- 1 zemiak
- hrsť špenátových listov
- pár kvapiek olivového oleja
- dojčenská voda
- kúsok tvrdého syra
Čerstvé špenátové listy dobre umyjeme a vo vode pod pokrievkou cca 5 minút podusíme. Kuracie mäso dáme do vody a uvaríme domäkka, pridáme ošúpaný zemiak a spolu povaríme. Špenátové listy spolu s uvareným kuracím mäsom a zemiakom rozmixujeme a pred podávaním pokvapkáme niekoľkými kvapkami olivového oleja, posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a premiešame.
Komentáre
Zverejnenie komentára