Černicový koláčik
Hm,.. dosť dobré. Povedala som si, keď som ho prvýkrát ochutnala. Pre mňa veľmi zaujímavý koláčik, pretože černice veľmi nekonzumujem, ale vďaka tomuto budem.
Výborne sa hodí ku káve alebo k čaju, na raňajky či hocikedy počas dňa. Rozhodne vyskúšajte.
Potrebujeme:
Výborne sa hodí ku káve alebo k čaju, na raňajky či hocikedy počas dňa. Rozhodne vyskúšajte.
Potrebujeme:
- 550 g černíc
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- šťava z polovice citróna
- 300 g hladkej múky
- 130 g mäkkého masla
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kypriaci prášok
- 2 vajíčka
- 2 lyžice strúhanky
Najskôr si pripravíme černicový krém (puding). Černice umyjeme, dáme ich do väčšieho hrnca a pridáme citrónovú šťavu, 3 lyžice cukru a kukuričný škrob a za stáleho miešania privedieme do varu. Keď je hmota hustejšia, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme cesto.
V miske zmiešame múku s kypriacim práškom a cukrom, pridáme maslo, vajíčka a spracujeme rukou. Cesto zabalíme do fólie a uložíme na hodinu do chladničky. Po hodine 2/3 cesta vyvaľkáme a prenesieme do 24 cm koláčovej formy (ak sa vám bude cesto zle vaľkať nevadí, stačí ak cesto prenesiete do formy a tam ho prstami roztiahnete). Nalejeme naň černicový krém . Zvyšné cesto posypeme strúhankou a nastrúhame na vrch koláča. Vidličkou poprepichujeme a dáme do predhriatej rúry na 30 minút - 180°C.
Po upečení necháme vychladnúť a podávame.
Dobrú chuť :)
Komentáre
Zverejnenie komentára